Košarica

Že veste, kaj bi nam lahko prinesel novi iPhone 13?

Bliža se datum, ko bo Apple predstavil svoj novi model iPhone, tokrat z oznako iPhone 13. V članku smo na kratko napisali, kaj vse naj bi mobilnik vseboval in kaj lahko pričakujemo v novi generaciji pametnega mobilnika Ameriškega giganta.

Ko je Apple predstavil serijo iPhona 12, smo lahko videli da gre za najodmevnejšo serijo do zdaj. 5G opcija, štirje različni modeli, drugačen pristop brezžičnega polnjenja in velika sprememba dizajna. Bo lahko Apple obdržal tako visok nivo tudi z novim modelom?

Odgovor je dokaj enostaven: rešiti mora čim več zadev iz preteklosti. Govorice pravijo, da bi lahko iPhone 13 bil vidna nadgradnja, ki cilja predvsem na že znane pomanjkljivosti. V kolikor Applu uspe odpraviti te pomanjkljivosti, bi to lahko za Applove največje konkurente (Android) pomenilo resne težave, saj bi jih s tem še resneje ogrozili. Poglejmo si, kaj pravijo zadnje govorice in špekulacije, pa tudi kakšne so želje oboževalcev v svetu mobilne telefonije.

Osredotočanje na 120 Hz “always-on” ekran

Večina oboževalcev “jabolka” bi si zagotovo pri novi izdaji želelo izboljšani ekran. Veliko njih namreč mnenja, da čeprav je iPhone zelo hiter in odziven mobilnik, močno zaostaja pri frekvenci zaslona, saj Applovi ekrani še vedno delujejo na 60Hz, medtem ko njegovi konkurenti sliko osvežujejo na 90Hz, nekateri tudi na 120Hz. Povrh vsega pa se še vedno ne more pohvaliti z “always-on” ekranom. Morda so se Američani “always-on” zaslona izogibali z razlogom, a kljub temu je velika večina mnenja, da je čas za (bolj moderne) spremembe.

Kot vse kaže bi lahko že iPhone 13 do določene mere odpravil zgoraj izpostavljeno pomanjkljivost. Vplivnež Max Weinbach, analitik Ming-Chi Kuo, in ostali “poznavalci mobilnikov” so na veliko govorili o tem, da bi nekateri modeli iPhone 13 lahko imeli 120 Hz “always-on” ekran. Pri “always-on” ekranu bi iPhone na zaslonu prikazoval uro, baterijo in obvestila, brez da bi nam bilo potrebo “zbuditi” ali odkleniti napravo. Če realno pogledamo, tu ne gre za nikakršno revolucijo u svetu mobilne telefonije, saj velika večina Android naprav takšno funkcijo že ima vgrajeno oz. jo že dolgo časa uporablja.

Zmoglivejši procesorji

Pri Applu nov iPhone praktično ne gre predstavljati brez novega čipa. Tudi v tem primeru novi iPhone 13 ne bo nikakršna izjema. Po pričakovanjih in govoricah pričakujemo novi procesor A15, ki bo od svojega predhodnika hitrejši, izboljšava pa bo zagotovo tudi na avtonomiji baterije. Kako velika sprememba bo v primerjavi s procesorjem A14 je težko reči, saj je že predhodnik prihajajočega modela bil občutno hitrejši s konkurenco iz Android mobilnikov.

Obetajo pa se spremembe tudi pri uporabi modelu Chipseta. Zdajšnjega Qualcomm Snapdragona X55 bo po vsej verjetnosti zamenjal model Snapdragon X60, napoved pa naj bi bila tudi pri podpori za Wi-Fi, in sicer na frekvenci 6GHz (Wi-Fi 6E).

Dodatne želje: čitalec prstnih odtisov in iOS 15

Vse zgoraj opisano so ta hip le govorice in napovedi, s katerimi lahko z zagotovostjo zatrdimo, da bo novi iPhone 13 eden bolj zaželjenih mobilnikov na trgu mobilne telefonije. Vsekakor pa obstaja še nekaj želja, ki verjetno ne bodo prišle ta hip na vrsto, bi si jih pa uporabniki zagotovo želeli.

Pri Wall Street Journalu in Bloombergu so pisci še pred časom napovedovali nov čitalec prstnih odtisov pod ekranom, ki bi služil kot dodatek Face ID tehnologiji. Čeprav zveni zelo obetavno, se na to ravno ne bi zanašali. Čeprav je Apple omenjeno tehnologijo uspel testirati, verjetno ne pomeni da bo pri novem iPhone 13 tudi implementirana. Verjetno bo zadeva zaživela pri kakšnem drugem modelu. Bo pa skoraj zagotovo na voljo izboljšana različica uporabe Face ID, ki že zdaj omogoča prepoznavo obraza pod masko.

Na koncu pa je vedno tudi operacijski sistem iOS. Nobena skrivnost ni, da privrženci Androida po navadi imajo zelo dolg seznam stvari, o katerih morajo razmisliti, preden se odločijo za preskok na Applovo programsko opremo. Vseeno pa ni pričakovati, da bi novi iOS 15 na svojo stran privlekel več uporabnikov kot jih je njegov predhodnik. Bloomberg namreč pričakuje, da bo iOS 15 izboljšal predvsem iPhone obvestila, iMessage in zaklenjeni ekran.

Vir: Google

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Brezplačna dostava

Na vsa naročila nad 20€

Enostavna vračila

14-dnevna garancija nakupa

Garancija na izdelke

Vsak izdelek ima svojo garancijo

100% Varen nakup

Po povzetju / Kartica / PayPal