Košarica

Xiaomi je predstavil novi 200W Ultra Hitri Polnilec

Pametni mobilni telefoni so že dolgo časa stalnica tako pri starih kot mladih, trend pa je enostavno tak, da brez pametnega mobilnika enostavno ne gre. Kljub vsem naporom proizvajalcev, da na takšen ali drugačen način podaljšajo avtonomijo delovanja mobilnika z enim polnjenjem, uporabniki še vedno “trpijo” zaradi nenehnega polnjenja mobilnega aparata.

Večji zaslon, večja baterija

Pametni mobilniki z zaslonom na dotik so na trgu mobilne telefonije prisotni že več kot 13 let. V tem času se je trend menjal od majhnih mobilnikov k večjim (kar se zaslona tiče), kapacitete baterij pa se niso pretirano spreminjale. No v zadnjih letih se velikosti zaslona niso pretirano spremenile, vse se vrti nekje med 5″ – 6.5″, kanček pa so se spremenile dimenzije mobilnikov, saj je velika večina novih mobilnikov opremljena z zasloni od roba do roba mobilnika. So se pa v zadnjih letih spremenile kapacitete baterij mobilnih naprav. Če je včasih za 1-2 dni avtonomije bila dovolj baterija kapacitete 2500 mAh, danes za takšno avtonomijo potrebujemo vsaj 3500 mAh baterijo.

Hitrejše polnjenje mobilnika

Ni pa to edina sprememba, ki se je zgodila v razvoju mobilnih aparatov. Proizvajalci so morali skrbeti tudi za hitrost polnjenja, ki bo zadovoljila končnega uporabnika, a obenem poskrbeti tudi za varno polnjenje. Še se spomnimo “incidenta” z mobilnikom Samsung Note 7, ki je zaradi težav tako s polnjenjem kot baterijo obtičal na mrtvi točki, podjetje pa še dodobra ni pričelo s prodajo, a je že moralo povleči vse izdelke s trga. V zadnjih letih opažamo vse mogoče oznake hitrih polnilcev, t.i. “Fast Charge”, “Warp Charge”, “Rapid Charge”, kjer ima ključno vlogo polnilec (moč polnilca in vhodni tok, katerega lahko sprejme mobilnik). Vsi proizvajalci pod omenjenimi oznakami omogočajo polnjenje mobilnika od 0 do 60 odstotkov kapacitete baterije v manj kot uri, manj kot pol ure, a sedaj je na trgu nov igralec z najhitrejšim (in obenem tudi varnim) polnilcem za mobilne aparate.

Izhodna moč kar 200W

Xiaomi je predstavil ta hip najhitrejši polnilec na svetu z izhodno močjo 200W (žično) in 120W (brezžično). To v teoriji pomeni, da se mobilnik od 0 do 100 procentov napolni v pičlih 10 minutah! Do polovične napolnjenosti bi prišel v dobrih 3 minutah, saj moč polnilca ni konstantna, temveč je mobilnik “pod polno obremenitvijo” le nekaj minut. Obenem je potrebno omeniti, da je po besedah proizvajalcev omenjeni polnilec popolnoma varen za uporabo in nič bolj ne “uničuje” baterije kot ostali polnilci drugih proizvajalcev.

Kakšne so posledice tako hitrega polnjenja?

Seveda se vsi sprašujemo oz. si govorimo, da tako hitro polnjenje “skuri” baterijo v zelo kratkem času. A tu se zelo motimo – vsaj če je verjeti besedam proizvajalca Xiaomi. Namreč, po njihovih besedah se je na testu kapaciteta baterije po 800 polnilnih ciklih zmanjšala za pičlih 20%. V teoriji to pomeni, da se je baterija kapacitete 5000 mAh po 800 polnilnih ciklih “spustila” na 4200 mAh. Zveni že veliko, a če računamo da mobilnik polnimo v povprečju 1x na dan, to pomeni da bi takšno razliko občutili šele po dobrih dveh letih.

Za ali proti

Podjetje Xiaomi je znano po tem, da so konstantno v koraku s časom, tudi pri polnjenju mobilnikov ni nič drugače. V vsakem primeru damo glas  “Za”, saj so časi, ko smo mobilnik napolnili in pozabili na polnilec, že davno mimo. Vsem je v interesu, da se mobilnik polni (če ga že moramo polniti vsak dan) čim hitreje, obenem pa da je polnjenje kar se da varno. Po navedbah proizvajalcev je super-hitri polnilec še v “pilotni fazi”, na trg pa naj bi prišel skupaj z modelom Xiaomi Mi Mix 4.

Vir: Google

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Brezplačna dostava

Na vsa naročila nad 20€

Enostavna vračila

14-dnevna garancija nakupa

Garancija na izdelke

Vsak izdelek ima svojo garancijo

100% Varen nakup

Po povzetju / Kartica / PayPal