Košarica

Kljub pandemiji svetovna giganta poslujeta z dobičkom!

Milijarde se na računih Appla in Samsunga še naprej kopičijo, ne glede na pandemijo, ki je veliko večino svetovne ekonomije pahnila v krizo. Leto 2020 je bilo za oba tehnološka giganta rekordno, napovedi pa kažejo, da se bo rast še nadaljevala.

Za Applom je še eno rekordno četrtletje, v katerem je presegel 100 milijard ameriških dolarjev prihodkov (natančneje 111,4 milijard dolarjev), kar je Applu uspelo prvič v zgodovini obstoja podjetja. Največ so k vrhunskim poslovnim rezultatom pripomogli prodaja serije iPhone 12, novih Mac naprav, poleg tega pa je tudi iPad dosegel odlične rezultate.

Kljub pandemiji, zaprtjem fizičnih trgovin in nekoliko poznejšemu izidu nove serije iPhonov – iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro in iPhone 12 Pro Max – je Apple uspel povečati vrednost na delnico za $1,68. Dejavnost prodaje iPhonov je k skupnim prihodkom prinesla preko 65 milijard, kar je slabe 4 milijarde več, kot je do sedaj znašal Applov četrtletni rekord dosežen v prvem četrtletju leta 2018.

Poleg iPhona sta tudi Applova produkta iPad in Mac v času pandemije beležila rekordno prodajo. Predvsem na račun množičnega dela na daljavo in seveda tudi izobraževanja na daljavo. Trend rasti prodaje se je stopnjeval tekom celotnega leta 2020, iPad je recimo zabeležil kar 41-odstotno rast prodaje, naprave Mac pa 21-odstotno rast napram istemu četrtletju v 2019.

Applov glavni izvršni direktor Tim Cook je uradno potrdil, da je Apple v zadnjem četrtletju lanskega leta v uporabo imel 1,65 milijarde aktivnih naprav po vsem svetu. Med temi napravami je bilo več kot milijarda iPhonov.

Tudi področje nosljive tehnologije pri Applu vedno bolj pritegne kupce. Slušalke AirPods in AirPods Pro, poleg teh pa tudi pametna ura Apple Watch, so bili velik hit v času prazničnih nakupov. Applov segment nosljive tehnologije je tako napram letu 2019 zrasel za 30 %.

Kljub temu, da je Apple še vedno v veliki večini produktno podjetje, vse večjo veljavo in težo v Applovi “pogači dobička” pridobivajo tudi storitve. Tik pred koncem leta 2020 je Apple izdal najnovejšo plačljivo naročniško storitev Apple Fintess Plus, ki se je tako pridružila ostalim Applovim storitvam Apple Music, Apple Arcade, Apple TV Plus in Apple News Plus. Za čas trajanja pandemije je Apple za nekatere od teh storitev podaljšal preizkusne dobe. V zadnjem četrtletju je tako segment storitev zrasel za 24 %.

Pandemija tudi Samsung ni ustavila

Samsung Electronics je objavil rezultate četrtega četrtletja, s čimer je potrdil, da so v letu 2020, kljub pandemiji, zaslužili več kot v letu 2019. Operativni dobiček je bil 32,1 milijard ameriških dolarjev, medtem ko so prihodki na letni ravni znašali 211,5 milijard ameriških dolarjev.

Samsung pravi, da so njihovi rekordni rezultati, sploh v zadnjem četrtletju 2020 takšni, ker so vložili veliko truda, da zagotovijo stabilno dobavo svojih produktov in storitev na globalni ravni. Četrtletni dobiček Samsunga je tako v primerjavi z letom 2019 zrasel za 26,4 %, predvsem na račun segmenta ekranov in pomnilniških/spominskih enot.

Prodaja Samsungovih ekranov je v lanskem zadnjem četrtletju dosegla rekord. Tukaj govorimo predvsem o največjih proizvajalcih pametnih telefonov. Samsung sicer uradno o tem ni govoril, vendar pa je to četrtletje, v katerem je Apple z OLED paneli opremil celotno iPhone 12 serijo. Samsung je med drugim zmanjšal izgubo na področju večjih ekranov, kot so televizije in monitorji.

Kar se tiče prodaje pametnih telefonov Samsung za prvo četrtletje letošnjega leta pričakuje rast, seveda na račun nove serije Galaxy S21. Po zadnjih napovedih bi naj obogatili še svojo serijo upogljivih naprav. Tudi področje OLED ekranov bi naj še naprej raslo, sploh če bo več proizvajalcev s to tehnologijo opremljalo prenosnike, tablice in avtomobile.

Vir: R.N. / Google

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Brezplačna dostava

Na vsa naročila nad 20€

Enostavna vračila

14-dnevna garancija nakupa

Garancija na izdelke

Vsak izdelek ima svojo garancijo

100% Varen nakup

Po povzetju / Kartica / PayPal